< HOME

 

Gemeente Montferland


Muziek leeft nog sterk in Montferland. Op alle scholen geven we in meerdere groepen muzieklessen. De scholen ervaren dit nog steeds als zeer positief. Waar mogelijk werken we nog sterker aan samenspel door het organiseren van ensembles binnen de school. Bovendien streven we in Montferland naar een integrale en bredere visie voor de integratie van kunst en cultuur in het onderwijs, gerelateerd aan de kernactiviteiten van het onderwijs. Het afgelopen jaar hebben we ook in Montferland de focus gelegd op het integreren van erfgoed in het onderwijs.

Muziekschool

Muzieklessen op de basisscholen worden door scholen goed beoordeeld met een 4,3 (schaal 1 tot 5). Ons aanbod blijft groeien en sluit goed op elkaar aan. Het instrumentaanbod is uitgebreid met klarinetles. Ook worden er lessen aangeboden waarbij alledaagse voorwerpen en afval op een duurzame manier worden gebruikt. De site www.kunstwerkopschool.nl  ondersteunt de vakdocenten in de klas en geeft scholen zelf de mogelijkheid extra te oefenen.

In de gemeente Montferland worden de lessen Algemene Muzikale Vorming gesubsidieerd door de gemeente. Kunstwerk! verzorgt deze lessen voor de voormalige gemeente Didam. Van deze AMV-lessen wordt door alle Didamse scholen gebruik van gemaakt. Daarnaast ondersteunt de gemeente het Spelenderwijsorkest. Hieraan kunnen alle groepen 6 in de gemeente meedoen in samenwerking met de muziekverenigingen en Welcom. De eerste uitvoering heeft dit jaar plaatsgevonden in de Meikever in Nieuw-Dijk.

Naast gemeentelijke gelden hebben scholen ook eigen middelen en CMK-gelden tot hun beschikking. Op de Sint Jozef, Albert Schweitzer en De Ontdekking krijgt de hele school muzieklessen. Ook op het voortgezet speciaal onderwijs op De Ziep is er les voor iedereen. Op de Ziep is ook gestart met een schoolband.

Een centrale plek waar kinderen en volwassenen kunnen kiezen uit 21 instrumenten is een kostbaar goed. Wat nog meer bijdraagt aan een rijk cultureel leven in Montferland zijn de extra mogelijkheden die de muziekschool biedt, zoals gemeenschappelijke voorspeelavonden, muziekexamens en samenwerkingen tussen de verschillende docenten. Toch zijn er zorgen voor de toekomst. We herkennen ons in de zorgen zoals beschreven staan in het in 2023 verschenen rapport ‘Inventarisatie muziekonderwijs Noord- en Oost-Nederland’. 

De zorgen gaan over financiële toegankelijkheid voor leerlingen, bereikbaarheid van aanbod, de aanwas van nieuwe docenten en de honorering. 2024 wordt een jaar vol uitdagingen om de meerwaarde van de muziekschool, namelijk een plek waar veel verschillende instrumenten bespeeld kunnen worden en waar kruisbestuiving plaatsvindt door het samenspelen, waar te kunnen blijven maken.

Meer Muziek in de Klas

 

DOELSTELLING
Alle leerlingen (PO) in de Liemers krijgen structureel
en kwalitatief muziekonderwijs
 


RESULTATEN

  • Gekwalificeerde docenten geven lessen: 
  • Er is een divers aanbod muzieklessen beschikbaar: 
  • Het instrumentenaanbod is divers:  
    (is mogelijk maar wordt niet ingezet vanwege afname AMV)
  • Online muzieklessen zijn beschikbaar als
    aanvulling op de fysieke lesse
    n: 

Er is voldoende projectfinanciering beschikbaar: subsidie voor AMV vanuit de begroting Kunstwerk!; activiteitengeld van de gemeente Zevenaar; geld uit de markt (b.v. het onderwijs en CMK/gelden).

 

De lessen van de docenten van Kunstwerk! worden
goed beoordeeld (4.3 op schaal van 1-5).

De lessen worden door de leerlingen
goed beoordeeld (4.14 op schaal van 1-5)

Reactie van een leerkracht over Meer Muziek in de Klas

  • “Hopelijk volgend jaar met dezelfde docent weer zo’n leuk muziekjaar!
    Het is een verrijking voor het muziekonderwijs in groep 4!”
     

Liemers Museum

In 2023 heeft Stadsmuseum Bergh in samenwerking met het Liemers Museum een educatief programma ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Door middel van activiteiten en opdrachten leren de leerlingen meer over het leven van de bewoners van de regio in de Tachtigjarige Oorlog. Ook hebben we meegewerkt aan de Schmuggeltocht, de tweejaarlijkse fietstocht, waarbij smokkelen centraal staat en waar 39 fietsers aan deelnamen.
 
Algemene werkzaamheden voor Gemeente Montferland zijn:

  • het beheer en behoud van de Liemerse collectie
  • het verlenen van bruiklenen
  • het delen van digitaal materiaal aan derden (foto/film)
  • de inhoudelijke ondersteuning van verschillende projecten (zowel educatief als historisch). Het museum fungeert hierbij als (historisch) kenniscentrum/partner 

 

< HOME

 

 

Muziekschool – Dit leer je met muziek

Muziekschool – Project Didam – met vereniging

Liemers Museum – Gevelbord scholen juli 2023

Liemers Museum – Museumles aan groep 8

footer huisjes